Terug naar overzicht

5 voordelen van katoenen kledij op een rij

5 voordelen van katoenen kledij op een rij
Hannah
24/01/2020
0 ReactiesOndanks de opkomst en de concurrentie van verschillende soorten textiel en synthetische stoffen, is katoen nog altijd de meest gebruikte en geliefde stof, ook bij Mylène. Dat heeft het te danken aan zijn uitstekende kwaliteit. Kwaliteitskatoen heeft een hele reeks voordelen, die het dragen ervan bijzonder aangenaam maken. Hoog tijd om deze te ontdekken!

Wat is katoen: een woordje uitleg

Katoen is een plant die elk jaar opnieuw wordt gezaaid. Bij regelmatige warmte en vochtigheid schiet de plant in 3 maanden tijd op tot een struik van ongeveer anderhalve meter hoogte. Ze krijgt witte of lichtgele bloemen die langzaam roze-rood worden maar al na enkele dagen afvallen. Het vruchtbeginsel dat overblijft rijpt in ongeveer twee maanden tot een zaadbol, die plots openspringt en waaruit een witte of zachtgele pluizige massa wordt getoverd waarin de zaadjes verscholen zitten.
Het pluis, dat door de natuur bedoeld is om de zaadjes door de wind te verspreiden, vormt de basis voor de katoenindustrie. Het wordt geplukt – vroeger met de hand, nu machinaal – en van de zaadjes ontdaan (geëgreneerd). De ruwe katoenvezels die overblijven moeten eerst tot draad (garen) gesponnen worden en kunnen pas daarna geweven of gebreid worden. In het begin gebeurde alles handmatig, maar bij het uitbreken van de Industriële Revolutie rond 1735 werd de eerste stap gezet naar het machinaal spinnen en weven, eerst in Engeland, nadien ook in de rest van Europa.

Welke voordelen biedt katoen?

De kwaliteit van katoen, en dus ook de handelswaarde, wordt gemeten aan:

1)  de kleur: hoe witter de vezels, hoe beter

2)  de dikte: hoe fijner de vezels, hoe soepeler de stof

3)  de lengte: hoe langer de vezels, hoe sterker garen ervan kan gesponnen worden.

Bij katoenvezels met de grootste lengte – dit is meer dan 28 mm – spreekt men van stapellengte.

Bij de katoenproducenten komt het er dus op aan katoenplanten te kweken met mooie dunne, liefst witte vezels. Echt kwaliteitskatoen kenmerkt zich o.a. door volgende eigenschappen:

1. Warm in de winter en fris in de zomer

Katoenvezels zijn in feite allemaal dunne holle buisjes die een prima warmtegeleider zijn. De buisjes kunnen zich ook vullen met vocht. Zweetdruppeltjes worden dus zonder moeite opgezogen. Katoen kan tot 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen voor het echt vochtig aanvoelt. Vandaar dat katoen uiterst geschikt is voor ondergoed, vrijetijdskleding en badtextiel.

2. Sterk en duurzaam

Katoenvezels zijn van nature sterk, wat als voordeel heeft dat een artikel van katoen niet gauw verslijt en een langdurige kwaliteitsgarantie biedt.

3. Gemakkelijk onderhoud

Katoen vraagt geen speciale voorzorgen en mag in zeer warm water (95°) gewassen worden (let op: dit geldt niet voor gekleurd katoen). De stof laat zich zonder moeite strijken en is bestand tegen een heet strijkijzer.

4. Kleurmogelijkheden

Katoen is een stof die zich heel gemakkelijk laat kleuren. Kleuren kan op 2 manieren: door verven of bedrukken. Bij verven wordt de gebreide stof in een verfbad gestopt om het te laten doordringen van een kleur. Bij bedrukken worden een of meer kleurmotieven op de (on)geverfde katoen afgedrukt.

5. Verschillende mogelijkheden tot afwerking

Afwerking, zoals de term laat vermoeden, is de laatste stap in het productieproces. Katoen kan op honderd en één manieren worden afgewerkt. Dankzij allerhande moderne procedés kan katoen bv. krimpvrij, kleurecht, vlekwerend, waterafstotend, kreukvrij worden gemaakt.

Moderne technieken maken het ook mogelijk katoen met allerhande andere soorten natuurlijke of synthetische vezels te mengen, waardoor heel nieuwe stoffen ontstaan, die het draagcomfort nog verbeteren of een speciaal kleureffect geven. De vermenging van katoen met elasthaan bijvoorbeeld, maakt de stof superelastisch en vormvast. Het aantal mogelijke mengsels van verschillende vezels is haast eindeloos.

Katoen als basis voor de Mylène-collecties

Na het lezen van deze pluspunten zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat ook Mylène nog steeds een voorliefde heeft voor katoen. Geweven stoffen vind je bij Mylène o.a. terug in het gamma keuken- en badtextiel van de afdeling Home. Al onze keukenhanddoeken en strijkplankovertrekken, maar ook alle badhanddoeken, washandjes en badmatten zijn gecreëerd op de meest moderne weefmachines, allen volgens een eigen weefpatroon.
Enkele modellen binnen het gamma van het Mylène-ondergoed worden tubulair (rond) gebreid, met als voordeel dat hemdjes en broekjes geen vervelende naden hebben en dus niet aftekenen onder je kledij.

Neem zeker een kijkje op onze webshop en ontdek de voordelen van katoen in ons uitgebreid gamma aan keukentextiel, badlinnen, ondergoed.

Aanbevolen producten

Textielverfrisser
Fresh Up
Textielverfrisser
Vanaf € 8,99
Bekijk product
Boxer zwart
Microfiber
Boxer zwart
5 sterren
(1)
Vanaf € 23,99
Bekijk product
Boxer rouge
Microfiber
Boxer rouge
5 sterren
(1)
Vanaf € 23,99
Bekijk product
Lage boxer rouge
Microfiber
Lage boxer rouge
Vanaf € 20,99
Bekijk product
Lage boxer zwart
Microfiber
Lage boxer zwart
5 sterren
(1)
Vanaf € 20,99
Bekijk product
Maxi slip zwart
Comfort
Maxi slip zwart
Vanaf € 14,99
Bekijk product
Boxer wit
Microfiber
Boxer wit
Vanaf € 20,99
Bekijk product
Slip Wit
Microfiber
Slip Wit
Vanaf € 18,99
Bekijk product
Tai boxer zwart
Isabella
Tai boxer zwart
Vanaf € 18,99
Bekijk product
Slip zwart
Microfiber
Slip zwart
Vanaf € 20,99
Bekijk product

Lees ook

Gezellig thuis: 5 tips bij een druilerige herfstdag

Gezellig thuis: 5 tips bij een druilerige herfstdag

Ja hoor, het is weer zover. De natuur kleurt goudgeel, het wordt vroeger donker en de druilerige herfstdagen volgen elkaar op. Geniet van dit perfecte moment om even tot jezelf te komen en niet bezig te zijn met je werk en het huishouden.

Lees meer Lees meer
Zo doe je dat: handige tips bij (overmatig) zweten!

Zo doe je dat: handige tips bij (overmatig) zweten!

Iedereen zweet, elke dag. Het is een natuurlijk proces van ons lichaam dat ons koel houdt in tijden van stress of inspanning, maar het is niet altijd even praktisch! Mylène geeft je tips!

Lees meer Lees meer
Zo doe je dat: creëer thuis je eigen spa!

Zo doe je dat: creëer thuis je eigen spa!

Niets fijners dan een dagje naar de spa gaan om jezelf eens flink in de watten te leggen. Wil je zelf aan de slag? Volg dan onze 5 stappen.

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties