Terug naar overzicht

Uv-straling: alle zin en onzin over de zon op een rij

Uv-straling: alle zin en onzin over de zon op een rij
Hannah
28/01/2020
0 Reacties

De zon en haar uv-straling is voor velen een bron van genot: denk maar aan de weldadige warmte die ze geeft. Ze is bovendien ook onmisbaar: zo wordt het levensnoodzakelijke vitamine D enkel door de zon aangemaakt. Toch heeft dat heerlijke zonnetje tegelijk ook een scha­duwzijde, en kan ze de gezondheid ernstig schaden... Genieten van de zon kan dan ook alleen maar wanneer je voor een opti­male bescherming gaat, in welk seizoen ook. Mylène geeft je daarom graag wat belangrijke achtergrondinformatie over uv-straling: alle zin en onzin over de zon op een rij.

Wat is uv-straling?

Zonlicht bestaat uit infrarode stra­len, ultraviolette stralen en zicht­baar licht. Ultraviolette stralen kunnen ingedeeld worden in uv A-, uv B- en uv C-stralen.

uv A:

 • De A staat voor ‘Aging’ of ver­oudering. Veroudering van de huid welteverstaan, omdat deze uv-stralen doordringen tot in de lederhuid en daar na verloop van jaren het collageen en de elastine kunnen beschadigen.
 • De A staat ook voor ‘Altijd’: zo­mer, winter of tussenseizoen, ochtend of middag: uv A-stra­ling is áltijd aanwezig wanneer het buiten licht is. Ze straalt zelfs door glas en wolken heen.
 • Uv A-stralen geven een direc­te verkleuring van de huid: het aanwezige pigment (melanine) wordt als het ware ‘ingekleurd’. Deze snelle bruining is ook even gauw weer weg.
 • Ongeveer 95% van alle uv-straling is uv A-straling en kan huidkanker veroorzaken.

uv B

 • De B staat voor ‘Browning & Burning’; oftewel bruin worden en verbranden.
 • Uv B-straling geeft indirect een bruine kleur: dit wil zeggen dat wanneer je vandaag in de zon hebt gezeten, je daarom niet meteen het resultaat ervan zal zien. Anderzijds blijft dit bruine kleurtje wel langer aanwezig op de huid. Denk maar eens terug aan dat bruine velletje dat je na een zomervakantie nog een tijd­je behoudt. Met andere woor­den: het duurt langer voordat je bruine teint door uv B-straling zichtbaar is, maar deze houdt wel langer.
 • Tijdens dit bruiningsproces wor­den niet enkel aanwezige pig­menten verder ingekleurd, er worden ook nieuwe pigmenten aangemaakt. Het netwerk van pigmentcellen wordt uitgebreid.
 • Uv B-straling dringt niet zo diep de huid binnen - enkel tot de on­derste zone van de opperhuid waar de pigmentcellen zich be­vinden - maar is wel véél krach­tiger en zal daarom zonnebrand veroorzaken.
 • Het maximum aan roodheid wordt pas zichtbaar na 10-12 uur. De huid wordt rood, warm en pijnlijk; een seintje van onze huid dat het genoeg is geweest dus!
 • Uv B-stralen zijn feller aanwezig in het midden van het jaar en midden op de dag. Dat wil zeg­gen: op een zonnige ochtend in januari zal je niet snel verbran­den, maar op een zonnige mid­dag in juli juist wel.
 • Uv B-straling zorgt voor een ver­dikking van de hoornlaag van onze huid. Dit is een natuurlijk af­weermechanisme van onze huid; hoe meer zon er schijnt, hoe dik­ker je huid en des te moeilijker de stralen door de huid dringen.

uv C 

Deze straling is zelfs dodelijk, maar wordt gelukkig tegenge­houden door de ozonlaag in de atmosfeer.

Uv-feiten:

Al zou de zon elke dag schijnen, dan nog is uv-straling niet op elk moment even hard aanwezig. Dit hangt af van diverse factoren zoals locatie, tijdstip, seizoen en weers­omstandigheden. Enkele feiten op een rij:

 • De plaats op de wereld waar je je bevindt, maakt verschil: hoe dichter je bij de evenaar bent, des te meer uv-straling er is, en dit zelfs in de winter! Hoe hoger je je begeeft (in gebergte), hoe hoger de uv-straling.
 • Het uv-zonlicht neemt toe naar­mate de zon hoger staat en va­rieert dus met de seizoenen (piek in de zomermaanden) en het moment van de dag (piek ’s middags tussen 12u en 15u). Warmte heeft geen invloed op de kracht van uv-straling: op een relatief koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of zelfs sterker zijn dan op een war­me zonnige dag.
 • Bewolking reduceert de zon­kracht, maar de uv-straling wordt minder sterk geredu­ceerd dan de infrarode stralen (warmtestraling) afkomstig van de zon. Zo wordt onder een pa­rasol op het strand de uv-stra­ling maar met de helft voorkomen, terwijl de warmtestraling volledig afgeschermd wordt: het zal met andere woorden wel minder warm aanvoelen voor jou, maar de kracht van de zon is daardoor niet verminderd. Een volledig bewolkte hemel geeft tijdens de hoogzomer dus ook niet voldoende bescherming te­gen uv-straling!
 • De kracht van uv-straling wordt aangegeven door de zoge­naamde uv Index op een schaal van 1 tot 10. Hoe hoger het ge­tal, hoe beter we de huid moeten beschermen tegen verbranding.

Belang van kwalitatieve zonneproducten

Wanneer we in de zon vertoeven, is het belangrijk om onze huid en die van onze kinderen goed te be­schermen tegen haar stralen. Zon­neproducten met uv-bescherming behoeden ons voor de schadelij­ke effecten van een teveel aan uv-straling. Ze bevatten speciale uv-filters waardoor er minder uv-straling de huid effectief be­reikt. Het is belangrijk dat zonne­producten de huid beschermen tegen beide soorten straling, zo­wel uv A- als uv B-straling.

Bij gebruik van een kwalitatief zonneproduct word je op een beschermde wijze bruin: het pro­ces verloopt geleidelijker, waar­door je een egalere, mooiere teint verkrijgt die je bovendien ook nog eens langer behoudt. Alle zonneproducten bescher­men tegen uv B-straling. Dit wordt op het etiket aangegeven met de afkorting SPF (Sun Pro­tection Factor). Daarnaast kan je op het zonneproduct ook het uv A-logo aantreffen. Dit betekent dat het zonneproduct je huid ook beschermt tegen uv A-stralen.Ook een goede aftersun is onmisbaar. Hij zorgt namelijk voor een langer behoud van je bruine kleurtje! Mylènes After Sun Body Butter ruikt bovendien overheerlijk.

Wil je ongestoord genieten van de zon? Tijdens de Mylène-workshop ‘Fun in the sun!’ leer jij hoe!


Aanbevolen producten

Self Tanner Zelfbruiner
Sunline
Self Tanner Zelfbruiner
4,8 sterren
(5)
Vanaf € 10,99
Bekijk product
Combination Skin Dagcrème
Combination Skin Dagcrème
5 sterren
(2)
Vanaf € 25,99
Bekijk product
Starter Crème
Sunline
Starter Crème
Vanaf € 17,99
Bekijk product
SPF30 Zonnemelk
Sunline
SPF30 Zonnemelk
4 sterren
(1)
Vanaf € 17,99
Bekijk product
SPF20 Sportcrème
Sunline
SPF20 Sportcrème
5 sterren
(1)
Vanaf € 11,99
Bekijk product
SPF25 Anti-Aging Crème
Sunline
SPF25 Anti-Aging Crème
5 sterren
(1)
Vanaf € 20,99
Bekijk product
SPF50+ Zonne-Emulsie
Sunline
SPF50+ Zonne-Emulsie
5 sterren
(2)
Vanaf € 27,99
Bekijk product
SPF30 Zonnespray
Sunline
SPF30 Zonnespray
4 sterren
(1)
Vanaf € 22,99
Bekijk product
Tan Optimizer
Tan Optimizer
Vanaf € 26,00
Bekijk product

Tags

Zon

Lees ook

Gezellig thuis: 5 tips bij een druilerige herfstdag

Gezellig thuis: 5 tips bij een druilerige herfstdag

Ja hoor, het is weer zover. De natuur kleurt goudgeel, het wordt vroeger donker en de druilerige herfstdagen volgen elkaar op. Geniet van dit perfecte moment om even tot jezelf te komen en niet bezig te zijn met je werk en het huishouden.

Lees meer Lees meer
Zo doe je dat: handige tips bij (overmatig) zweten!

Zo doe je dat: handige tips bij (overmatig) zweten!

Iedereen zweet, elke dag. Het is een natuurlijk proces van ons lichaam dat ons koel houdt in tijden van stress of inspanning, maar het is niet altijd even praktisch! Mylène geeft je tips!

Lees meer Lees meer
Zo doe je dat: creëer thuis je eigen spa!

Zo doe je dat: creëer thuis je eigen spa!

Niets fijners dan een dagje naar de spa gaan om jezelf eens flink in de watten te leggen. Wil je zelf aan de slag? Volg dan onze 5 stappen.

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties