Gratis levering vanaf €50. Lees meer
Veilig betalen.
Ontvang Club-voordelen. Ontdek
NL

01 jun. 2017 - Lichaamsverzorging

Parfum kiezen? Dat ruikt naar meer!

Parfum kiezen? Dat ruikt naar meer!

Niets zo moeilijk als een parfum kiezen, toch? Het gamma lekkere geurtjes lijkt eindeloos. Mylène helpt je daarom graag op weg met een aantal praktische tips om het parfum te vinden dat écht bij je past.

Hoe kies ik een parfum dat bij me past?

Bij de keuze van een geur draait het vaak om jouw voorkeur voor een bepaalde geurcategorie. Er zijn duizenden grondstoffen die aan de basis staan van een parfum, waar we je niet mee zullen vermoeien. Wat wel handig om te weten is, is dat er grofweg acht geurcategorieën zijn. Dat maakt de keuze al iets makkelijker!

Geurcategorieën parfum:

  • Groene noten: bijv. gras en bladeren
  • Bloemige noten: bijv. rozen en jasmijn
  • Aldehyde noten: bijv. synthetische verbinding met poederig karakter
  • Chypre noten: bijv. bergamot en patchoeli
  • Oosterse noten: bijv. kaneel en karamel
  • Tabaksnoten: bijv. tabaksplant
  • Ledernoten: bijv. leer van dierenhuiden
  • Fougère noten: bijv. lavendel, mos en hout

Zodra je weet welke geurcategorie of categorieën jouw voorkeur hebben, wordt de selectie parfums al kleiner. Ook al zijn veel geuren een combinatie van verschillende categorieën. 

Volgende stap: match je nieuwe geur niet alleen op reuk, maar ook aan je persoonlijkheid of je humeur! Bij romantici passen meestal  bloemrijke, zachte parfums heel goed. Extraverte karakters matchen goed met frisse geurtjes zoals die van citrusfruit. Wil je iets verleidelijks?  Kies dan voor sensuele oosterse geuren zoals amber, musk en vanille.

 

Parfums testen doe je zo:

  • Een parfum test je best op een moment dat je er zelf (nog) geen draagt. Anders kan je de geur niet objectief ruiken.
  • Parfum is ideaal als subtiel geuraccent en beter niet als allesoverheersende geurwolk.
  • Ruik nooit meerdere geuren meteen na elkaar. Onze neus kan goed ruiken, maar doseer het geheel en las wat ‘reukpauzes’ in.

Weet wel dat het niet is omdat jij een bepaald parfum erg lekker vindt ruiken, dat deze geur jou ook het beste afgaat. Zo reageert elk huidtype anders op een parfum. Daarbovenop spelen ook erg veel andere factoren een grote rol bij de geursensatie die een bepaald parfum bij jou heeft: de zuurtegraad van je huid, je leeftijd, je voeding, hormonen,… Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom een zelfde parfum bij een vriendin bijzonder lekker kan ruiken, terwijl je hem maar niets vindt wanneer je hem bij jezelf uitprobeert.

Do’s & don’ts van parfum

  • Hoe moet ik een parfum aanbrengen?
   Parfum breng je het best aan op een schone huid. Aangezien een parfum het langst bewaard blijft op een goed gehydrateerde huid, adviseren we om, indien mogelijk, eerst een bijpassende crème of lotion te gebruiken. Hou je parfumflesje op 15 à 20 cm afstand van je huid wanneer je een parfum aanbrengt. Op die manier wordt de geur over een grotere oppervlakte van je huid verdeeld. Je kan uiteraard ook een beetje parfum in de lucht sprayen en er vervolgens doorheen lopen voor een zeer subtiel effect.
  • Een parfum test je best op een moment dat je er zelf (nog) geen draagt. Anders kan je de geur niet objectief ruiken.
  • Parfum is ideaal als subtiel geuraccent en beter niet als allesoverheersende geurwolk.
  • Waar wel/geen parfum aanbrengen?
   Parfum breng je aan op plaatsen waar je je hartslag aan de oppervlakte kan zien of voelen: je polsen, de binnenkant van je ellebogen, je knieholtes, het kuiltje van je keel en je decolleté. Ook de hals en achter het oor zijn populaire plaatsen voor het aanbrengen van parfum. Kwestie van niet te overdrijven, kies je best een paar van deze punten – niet allemaal.
  • Vernevel parfum nooit direct op witte kleding of delicate stoffen om eventuele vlekken te vermijden. Spuit een parfum ook niet rechtstreeks in je haar. Contact met haarproducten kan de geur mogelijk veranderen.

Benieuwd welke geur perfect bij jou of je huis past? Onze consulenten vertellen je er graag meer over tijdens een homeparty of workshop! 

Carla Reinacher

Carla Reinacher

Product Expert Beauty Academy