Gratis levering vanaf €50. Lees meer
Veilig betalen.
Ontvang Club-voordelen. Ontdek
NL

29 jul. 2017 - Lichaamsverzorging

Over parfum en geurnoten: enkele mysteries ontrafeld!

Over parfum en geurnoten: enkele mysteries ontrafeld!

Vraag jij je ook soms af waarom dat nieuwe parfum bij je beste vriendin zo heerlijk ruikt, terwijl diezelfde geur jou je neus doet ophalen wanneer je hem zelf op doet? Of waarom die parfumstrookjes in de winkel je ’s ochtends zo goed op weg hielpen bij het kiezen van je nieuwe geurtje, maar je je later die dag niet meer meent te herinneren waarom je exact dát parfum lekker vond en dat andere net niet? Het lijken op het eerste gezicht misschien onverklaarbare mysteries, maar toch bestaat hier een erg logische, wetenschappelijke verklaring voor. Een korte blik op de geschiedenis van het parfum en de samenstelling ervan geeft jou in enkele minuten een antwoord op je vragen. En, nee hoor, aan deze uitleg hangt echt geen geurtje aan! ;-)

De herkomst van parfum

Parfum is afgeleid van de Latijnse woorden ‘per’ en ‘fumum’, wat ‘door rook’ betekent. De term wordt gebruikt om stoffen met een aangename geur of smaak te karakteriseren. Een parfum is een creatie van een parfumeur met een eigen karakter, een eigen charme en een eigen chemische samenstelling. Vandaag duidt de benaming ‘parfum’ niet enkel meer op ‘rozen’ of ‘lavendel’, maar ook op ‘Chanel n°5’. Parfums zijn als het ware de natuur ontgroeid en bevatten nu naast hoogwaardige natuurlijke bestanddelen ook synthetische geurstoffen.

Vroeger was het ontwerpen van een nieuwe geur dikwijls het werk van één persoon, de meester-parfumeur. Door het grote publiek zijn zij meestal niet gekend: vaak wordt een parfum beschouwd als een creatie van een beroemde mode- ontwerper of celebrity die hem heeft gelanceerd. Maar ere wie ere toekomt: zo is Ernest Beaux (1881-1961) bijvoorbeeld de schepper van Chanel n°5 en niet het bekende modehuis zelf dus.

Velen denken dat de basis voor het scheppen van een parfum louter chemisch is, maar dat is niet het geval. Natuurlijk moet de parfumontwerper de nodige basiskennis hebben van de grondstoffen en hun chemische karakteristieken, maar naast deze technische kennis moet een echte ontwerper ook over andere kwaliteiten beschikken zoals een artistiek gevoel, esthetische zin, intuïtie voor geuren, verbeelding en subjectief creatiegevoel.

Over de methode voor het creëren van parfums bestaan er in feite zoveel methodes als er parfumeurs zijn. De creatie van een goed parfum betekent vooral heel veel geduld hebben. De belangrijkste vereiste is het hebben van een vermogen om geuren te kunnen herinneren, wat ‘olfactief geheugen’ wordt genoemd. Een parfum wordt eerst op papier gezet, terwijl de grondstoffen geleidelijk worden vermengd. De hoeveelheden van de gebruikte stoffen worden stapsgewijs en proportioneel uitgebalanceerd. Het ontwikkelen van een parfum is eigenlijk zoals het opstellen van een gedicht of het componeren van een symfonie: het is een gelukkige inspiratie die de parfumeur doet beslissen welke grondstoffen hij moet gebruiken en in welke verhoudingen ze gecombineerd moeten worden.

Wat is parfum?

Een eau de parfum of eau de toilette bestaat uit een mix van water, alcohol en parfumolie (essences). Deze stoffen kunnen van natuurlijke oorsprong zijn: afkomstig van bloemen, bladeren, vruchten, hout, gras, hars, musk,... Of ze hebben een synthetische oorsprong: het gaat dan om een reproductie van natuurlijke geurcomponenten of een creatie van nieuwe geurcomponenten. Deze grondstoffen kunnen bekomen worden door destillatie, extractie, persing of synthese.

De verhouding tussen water, alcohol en essences bepaalt hoe sterk een geur is en of het gaat om bijvoorbeeld een eau de toilette of een eau de parfum. Bij hogere concentraties aan essences spreken we van een eau de parfum. Ligt de concentratie lager, dan heb je een eau de toilette. Het is de essence die het langst achterblijft op de huid wanneer alcohol en water verdampt zijn. Hoe hoger de concentratie geurstoffen in de formule, hoe langer de geur bewaard blijft en hoe minder product je nodig hebt voor een langdurend, heerlijk geurend resultaat.

    • Eau de parfum : 8-15% essence-concentratie
    • Eau de toilette : 4-8% essence-concentratie
    • Eau de cologne : 3-5% essence-concentratie

 

Hoe is een parfum opgebouwd?

De opbouw van een parfum moet stabiel en harmonisch zijn en de 3 kenmerkende fasen, ook wel geurnoten genoemd, bevatten. Topnoten ruik je het eerst. De topnoot is het resultaat van de verdamping van de vluchtigste stoffen van een parfum. Deze noten zijn vooral citrusachtig of groen. Je neemt ze slechts enkele minuten waar. Middennoten vormen een mix van bloemige, fruitige en kruidige geuren die aan het parfum een grote uitstralingskracht geven. Ze ontwikkelen zich na 15 minuten en hun evolutie kan tot 4 uur duren. Basisnoten zijn sterk blijvende en warme noten. Ze geven de fond (basis) aan een parfum en zijn overwegend houtachtig of balsemachtig van aard. Ook hun evolutie kan verschillende uren duren.

 

Wil je na al die informatie over parfums zelf een nieuw geurtje ontdekken? Wij vertellen je hoe je jouw parfum kiest of vraag een consulente om hulp.

Ann Bovy

Ann Bovy

Product Manager Beauty