Gratis levering vanaf €50. Lees meer
Veilig betalen.
Ontvang Club-voordelen. Ontdek
NL

25 jun. 2019 - Schoonmaken

Decluttering: de kunst van het weglaten

Decluttering: de kunst van het weglaten

Die belangrijke presentatie op het werk, de kinderen ophalen van school, boodschappen doen, een feestje plannen, ... Ook jij kampt wellicht met een overvolle agenda. Om ’s avonds thuis te komen in een rommelig huis met bergen afwas. Ontspannen? Graag! Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Declutter!

Rust in je huis en je hoofd

De nette vogels onder ons kennen het fenomeen ongetwijfeld al langer: decluttering of de kunst van het weglaten. Klinkt net iets leuker dan opruimen, niet? De Queen of decluttering: Marie Konda (https://konmari.com/)! Decluttering is al jaren een trend, maar het is nooit te laat om ermee te starten. Onderzoek toont aan dat je beter ontspant en je zen voelt in een ruimte die rust en sereniteit ademt. Precies wat je wil na een drukke dag: rust in je huis en je hoofd. Zo veel mogelijk spullen uit je leven bannen is de boodschap. Stel jezelf de vraag welke spullen je écht gelukkig maken, of het nu om het opruimen van je kleerkast, garage of keuken gaat. Aan welke dingen heb je enkel negatieve herinneringen? Wat gebruik je dagelijks of wekelijks? Bewaar je het enkel voor later, terwijl je het al jaren niet gebruikt?

 

5 handige declutter-tips voor dat zalige zengevoel:

  1. Gooi 2 dingen weg voor elk nieuw item dat je koopt. Zo voorkom je dat je meer spullen gaat verzamelen.

  1. Ruim elke dag een kwartiertje op zonder er tijd mee te verliezen: pak bijvoorbeeld die rommelige keukenkast aan terwijl de pasta kookt.

  2. Maak een doos voor alle twijfelgevallen, en laat die een jaar staan. Mis je ze een jaar niet? Dan is de kans groot dat je dat later ook niet zal doen. Hetzelfde geldt voor verhuisdozen. Blijven ze lang ongeopend? Dan bevatten ze wellicht spullen die je niet nodig hebt. Voor kleding idem dito: heb je iets een jaar niet gedragen? Dan komt dat er het komende jaar ook niet van. Denk eraan dat kleding een vervaldatum heeft. Weg ermee!

  3. Geef je oude spullen weg. Zo maak je er iemand anders gelukkig mee. Of verkoop ze, en maak jezelf blij.

  4. Opruimen saai? Nee, hoor! Schakel de hulp in van enkele vriendinnen, en maak er een gezellige girls night van. Samen lachen om fashionblunders uit het verleden is best leuk. Kan je maar geen afscheid nemen van die o zo dure jurk die je maar één keer hebt gedragen omdat ze je lichaam niet flatteert? Waarom ze dan nog laten hangen? Ze herinnert je aan die pijnlijke vaststelling of financiële aderlating. Neem desnoods een foto van bepaalde stukken voor je er afstand van doet.

 

Je zal ervan versteld staan dat minder bezittingen je positief beïnvloeden. Niet enkel je huis is leger, maar ook je hoofd. Je hoeft je minder zorgen te maken over materiële zaken, en focust gemakkelijker op dingen die er echt toe doen. Trouwens, bezittingen zijn slechts spullen, échte herinneringen en ervaringen zitten in je hoofd.

 

Poetsen gaat eens zo snel in een opgeruimd huis

Een fris, opgeruimd huis vraagt om frisse geurtjes: Mylènes Room Sticks, Room Sprays en Home Perfume Gels zijn hiervoor ideaal. Ook qua design zijn ze een aanwinst voor je interieur. Meer decoratie-inspiratie nodig? Volg Mylène op Instagram!

Paul Willems

Paul Willems

Product Expert Home Academy