Gratis levering vanaf €50. Lees meer
Veilig betalen.
Ontvang Club-voordelen. Ontdek
NL

10 mei. 2018 - Wassen

10 X DO’S & DON’TS voor efficiënt wassen

10 X DO’S & DON’TS voor efficiënt wassen

Ken je dat: je witte kleedje is helemaal verkleurd omdat je dacht dat je die kleurrijke festivaloutfit ook wel in diezelfde wastrommel kon gooien? Of overvalt je telkens een klein angstgevoel wanneer je een nieuw kledingstuk uit de wasmachine moet halen na de allereerste wasbeurt? Overkomt dit jou van tijd tot tijd weleens? Geen reden om je te schamen, wél tijd om enkele basisregels van het wassen op te frissen.

10 x DO’S

 • Logisch, maar van essentieel belang: kies het juiste wasmiddel. Dat wil zeggen: voor wit wasgoed en wasgoed in pastelkleuren gebruik je een vloeibaar wasmiddel met optische witmiddelen en krachtige enzymen in de formule (Vloeibaar Wasmiddel White), gekleurde was vraagt om een product met kleurvanger en kleurfixator (Vloeibaar Wasmiddel Color), donker en zwart wasgoed vereist een extra krachtige kleurhechter (Vloeibaar Wasmiddel Black) zodat het zwart nog langer zwart blijft en ook andere donkere tinten niet grauw of dof worden. Fijn wasgoed zoals wol, zijde, lingerie en ander fijn textiel was je het best met een product dat de fijne textuur van je was niet schaadt en op een uiterst milde wijze reinigt, maar vlekken tegelijk op een krachtige manier verwijdert (Vloeibaar Wasmiddel Delicate).

 • Was je kleren binnenstebuiten, zeker bij kledij met een bedrukking op of zwart textiel. Op die manier voorkom je slijtage van je wasgoed.

 • Wist je dat je was ook perfect schoon raakt bij wassen op lagere temperatuur? Probeer dus zo vaak mogelijk energiezuinig te wassen. Het scheelt geld en is beter voor het milieu! Af en toe een wasje doen op hoge temperatuur is echter wel nodig om onaangename geurtjes in je wasmachine te voorkomen.

 • Volg zo veel mogelijk de instructies op aangegeven op het waslabel. Besef wel dat sommige fabrikanten aan de voorzichtige kant zijn. Ben je er zeker van dat je het materiaal zelf kan wassen, dan hoef je jezelf niet op onnodig hoge kosten te jagen door het te laten stomen.

 • Hang je kledij meteen na het wassen op: zo heb je minder kreuken en hoef je nadien geen strijkmarathon meer te houden. Laat je je was té lang in de wasmachine zitten – een hele dag of nacht bv. – dan vieren bacteriën hoogtij, met een vies geurtje of zelfs schimmels tot gevolg. Vermijden dus! 
 • Stress om je nieuwe blouse voor het eerst te wassen? Hoeft niet! Laat ze gewoon eerst een nacht in koud water weken; hierdoor verminder je de kans dat je blouse kleur afgeeft of krimpt tijdens de wasbeurt die volgt. Je kan vervolgens nog een beetje azijn aan je water toevoegen om de kleur te fixeren.
 • ​​​​​​​Zijn je nylonkousen aan een wasbeurt toe, maar heb je geen idee hoe je dit klusje voorzichtig aanpakt? Gebruik Vloeibaar wasmiddel voor delicate was, zowel bij een machine- als handwas: dankzij dit wasmiddel worden je kousen antistatisch, waardoor je kleedje mooi en soepel rond je lichaam valt en niet langer tegen je benen ‘plakt’!

 • Ook je wasmachine dient af en toe gereinigd te worden opdat ze goed zou blijven werken en het toestel niet beschadigd raakt. Doe een beetje (wittewijn)azijn of soda in de machine en stel een wasprogramma naar keuze in (zonder kledij). Zo spoel je alles goed door en blijven vieze geurtjes en zeepresten niet hangen. Nog effectiever: een wasbeurt (opnieuw zonder wasgoed!) op 95° C met Mylènes Waspoeder White. Dit uiterst geconcentreerd waspoeder bevat een zuurstofhoudend bleeksysteem dat meteen ook achtergebleven vuilresten en vieze geurtjes uit je machine bant. Probeer je wasmachine zeker elk halfjaar te reinigen voor een langere levensduur.

 • Ruikt je loopshirtje of zwemkledij na het wassen nog steeds niet bijzonder fris? Een wasmiddel speciaal voor sportkledij zoals Mylènes Fresh Up Sport doet wonderen: dankzij de Malodeur Neutralizer en de Neutrascent Technology in de formule voelen én ruiken zowel licht bevuilde als sterk bezwete (sport- en zwem)kleding weer als nieuw na een wasbeurt.

 • Waterafstotend textiel, zoals skikledij, regenjassen en sommige tafellakens, kan zijn waterafstotende functie na een wasbeurt beginnen verliezen. Best behandel je dit textiel na het wassen nog eens na met een speciaal impregneermiddel (Coating Wash) dat deze beschermlaag herstelt en optimaal en langdurig behoudt.

NIEUW Wasmiddelen

Mylènes vloeibare wasmiddelen White, Color, Black, Delicate, Fresh Up en waspoeders White en Color hebben het antwoord op al jouw vragen! Dat nieuwe witte T-shirt met die coole opdruk: al een idee hoe je dat gaat wassen? Lijkt de kleur van je little black dress intussen meer op 50 shades of grey door het veelvuldig te wassen? Of lukt het je maar niet om die gekleurde kledij ook kleurig en fris te houden? Het antwoord heb je nu!

10 x DONT’S

 • Prop niet al je vuile was in één enkele wasmand, zodat je voor elke wasbeurt alles op de grond moet sorteren om een goed overzicht te krijgen. Maak het jezelf gemakkelijk en sorteer je wasgoed in verschillende wasmanden. Kies bijvoorbeeld voor elke temperatuur en/of kleur een andere mand; zo schat jij in een oogwenk in welk hoopje vuile was in de machine kan!

 • Verwijder nooit een wasetiket uit je kledingstukken. Zeker bij nieuwe kledij is het belangrijk om altijd het etiket te checken. Zo voorkom je alvast dat je kleding te warm gewassen wordt, krimpt en bijgevolg niet te dragen valt.

 • Spijkerbroeken en andere zwaardere stoffen hebben een schurend effect op gevoelige stoffen zoals o.a. viscose. Doe ze daarom nooit samen in de was.

 • Je hoeft kleding niet bij iedere keer dragen meteen te wassen. Een verdwaalde vlek kan je er vaak wel uitkrijgen en bij vervelende luchtjes kom je met een textielverfrisser al een heel eind.

 • Hang gekleurde kleding niet in de zon te drogen: de kleuren kunnen vervagen en wol kan krimpen.

 • Laat niets wat je kledij kan beschadigen tijdens een wasbeurt in de zakken van je trui of broek zitten en stop kleding met losse of scherpe onderdelen altijd in een waszak, net zoals je BH’s met beugels.
 • Te veel wasverzachter gebruiken is nefast voor je kledij: in plaats van extrazacht uit de machine te komen, zal je was bijzonder stug en ruw aanvoelen na het wassen.
 • ​​​​​​​Prop je wasmachine niet té vol. Als je de wastrommel overlaadt, kan de was niet optimaal ronddraaien; het aantal toeren per wasbeurt vermindert, waardoor je was niet helemaal schoon raakt. Bovendien kan het dat je waspoeder niet volledig oplost, en jij bijgevolg vlekken op je kledij krijgt. De algemene regel: er zou altijd nog een vuist in je machine moeten kunnen passen.

 

 • Een wollen trui gewassen? Hang deze niet zomaar aan een kapstok op, maar leg hem neer om te drogen: anders rekt hij uit. 
 • We doen het al te vaak: handdoeken samen met ondergoed en/of kousen in de droogkast stoppen. Dat is echter geen goed idee; handdoeken zijn vervaardigd uit dikkere, zwaardere stoffen, terwijl kousen en ondergoed gemaakt worden van lichter materiaal. Combineer je beiden in je droogkast, zal je was niet gelijkmatig drogen.

Zo, hopelijk ben je dankzij deze 10 do’s en dont’s al wat beter opgewassen tegen die grote berg vuile kleren? Natuurlijk bestaan er nog heel wat meer tips die je helpen om je was professioneel de baas te kunnen. In dit artikel begeleiden we je stap voor stap naar een perfect schone was en herhalen we ok nog eens de meest gebruikte wassymbolen. Letterlijke een goede opfrisser!

Paul Willems

Paul Willems

Product Expert Home Academy