Terug naar overzicht

10 x do's & don'ts voor efficiënt wassen

10 x do's & don'ts voor efficiënt wassen
Hannah
15/08/2021
1 Reactie
tips voor een schone was
tips voor een schone was

Ken je dat: je witte kleedje is helemaal verkleurd omdat je dacht dat je die kleurrijke festivaloutfit ook wel in diezelfde wastrommel kon gooien? Of overvalt je telkens een klein angstgevoel wanneer je een nieuw kledingstuk uit de wasmachine moet halen na de allereerste wasbeurt? Overkomt dit jou van tijd tot tijd weleens? Geen reden om je te schamen, wél tijd om enkele basisregels van het wassen op te frissen.

10 x DO’S

1. Logisch, maar van essentieel belang: kies het juiste wasmiddel. Dat wil zeggen: voor wit wasgoed en wasgoed in pastelkleuren gebruik je een vloeibaar wasmiddel met optische witmiddelen en krachtige enzymen in de formule, White Vloeibaar Wasmiddel.

Gekleurde was vraagt om een product met kleurvanger en kleurfixator zoals Color Vloeibaar Wasmiddel.

En donker en zwart wasgoed vereist een extra krachtige kleurhechter zodat het zwart nog langer zwart blijft en ook andere donkere tinten niet grauw of dof worden. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Black Vloeibaar wasmiddel gebruiken.

Fijn wasgoed zoals wol, zijde, lingerie en ander fijn textiel was je het best met Delicate Vloeibaar Wasmiddel dat de fijne textuur van je was niet schaadt en op een uiterst milde wijze reinigt, maar vlekken tegelijk op een krachtige manier verwijdert.

2. Was je kleren binnenstebuiten, zeker bij kledij met een bedrukking op of zwart textiel. Op die manier voorkom je slijtage van je wasgoed.

3. Wist je dat je was ook perfect schoon raakt bij wassen op lagere temperatuur? Probeer dus zo vaak mogelijk energiezuinig te wassen. Het scheelt geld en is beter voor het milieu! Af en toe een wasje doen op hoge temperatuur is echter wel nodig om onaangename geurtjes in je wasmachine te voorkomen.

4. Volg zo veel mogelijk de instructies aangegeven op het waslabel. Besef wel dat sommige fabrikanten aan de voorzichtige kant zijn. Ben je er zeker van dat je het materiaal zelf kan wassen, dan hoef je jezelf niet onnodig op hoge kosten te jagen door het te laten stomen.

5. Hang je kledij meteen na het wassen op: zo heb je minder kreuken en hoef je nadien geen strijkmarathon meer te houden. Laat je je was té lang in de wasmachine zitten – een hele dag of nacht bv. – dan vieren bacteriën hoogtij, met een vies geurtje of zelfs schimmels tot gevolg. Vermijden dus!

6. Stress om je nieuwe blouse voor het eerst te wassen? Hoeft niet! Laat ze gewoon eerst een nacht in koud water weken; hierdoor verminder je de kans dat je blouse kleur afgeeft of krimpt tijdens de wasbeurt die volgt. Ja kan vervolgens nog een beetje azijn aan je water toevoegen om de kleur te fixeren.

7. Zijn je nylonkousen aan een wasbeurt toe, maar heb je geen idee hoe je dit klusje voorzichtig aanpakt? Gebruik Delicate Vloeibaar Wasmiddel, zowel bij een machine- als handwas: dankzij dit wasmiddel worden je kousen antistatisch, waardoor je kleedje mooi en soepel rond je lichaam valt en niet langer tegen je benen ‘plakt’!

8. Ook je wasmachine dient af en toe gereinigd te worden opdat ze goed zou blijven werken en het toestel niet beschadigd raakt. Doe een beetje (wittewijn)azijn of soda in de machine en stel een wasprogramma naar keuze in (zonder kledij). Zo spoel je alles goed door en blijven vieze geurtjes en zeepresten niet hangen.

Nog effectiever: een wasbeurt (opnieuw zonder wasgoed!) op 95° C met Mylènes Waspoeder White. Dit uiterst geconcentreerd waspoeder bevat een zuurstofhoudend bleeksysteem dat meteen ook achtergebleven vuilresten en vieze geurtjes uit je machine bant. Probeer je wasmachine zeker elk halfjaar te reinigen voor een langere levensduur.

9. Ruikt je loopshirtje of zwemkledij na het wassen nog steeds niet bijzonder fris? Een wasmiddel speciaal voor sportkledij zoals Mylènes Fresh Up Sport doet wonderen: dankzij de Malodeur Neutralizer en de Neutrascent Technology in de formule voelen én ruiken zowel licht bevuilde als sterk bezwete (sport- en zwem)kleding weer als nieuw na een wasbeurt.

10. Waterafstotend textiel, zoals skikledij, regenjassen en sommige tafellakens, kan zijn waterafstotende functie na een wasbeurt beginnen te verliezen. Best behandel je dit textiel na het wassen nog eens na met een speciaal impregneermiddel (Coating Wash) dat deze beschermlaag herstelt en optimaal en langdurig behoudt.

Vloeibaar wasmiddel White
Vloeibaar wasmiddel White
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Vloeibaar wasmiddel Color
Vloeibaar wasmiddel Color
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Vloeibaar wasmiddel Delicate
Vloeibaar wasmiddel Delicate
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Vloeibaar wasmiddel Black
Vloeibaar wasmiddel Black
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Fresh Up Sport
Fresh Up Sport
5 sterren
(2)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Waspoeder Color
Waspoeder Color
Vanaf € 20,95
Bekijk product
Machine Cleaner
Machine Cleaner
5 sterren
(2)
Vanaf € 11,95
Bekijk product
Waspoeder White
Waspoeder White
5 sterren
(1)
Vanaf € 20,95
Bekijk product
Afwasmiddel
Athene
Afwasmiddel
4,8 sterren
(5)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Spoelmiddel
Green
Spoelmiddel
5 sterren
(1)
Vanaf € 5,95
Bekijk product

10 x DON'TS

1. Prop niet al je vuile was in één enkele wasmand, zodat je voor elke wasbeurt alles op de grond moet sorteren om een goed overzicht te krijgen. Maak het jezelf gemakkelijk en sorteer je wasgoed in verschillende wasmanden. Kies bijvoorbeeld voor elke temperatuur en/of kleur een andere mand; zo schat jij in een oogwenk in welk hoopje vuile was in de machine kan!

2. Verwijder nooit een wasetiket uit je kledingstukken. Zeker bij nieuwe kledij is het belangrijk om altijd het etiket te checken. Zo voorkom je alvast dat je kleding te warm gewassen wordt, krimpt en bijgevolg niet te dragen valt.

3. Spijkerbroeken en andere zwaardere stoffen hebben een schurend effect op gevoelige stoffen zoals o.a. viscose. Doe ze daarom nooit samen in de was.

4. Je hoeft kleding niet bij iedere keer dragen meteen te wassen. Een verdwaalde vlek kan je er vaak wel uitkrijgen en bij vervelende luchtjes kom je met een textielverfrisser al een heel eind.

5. Laat niets wat je kledij kan beschadigen tijdens een wasbeurt in de zakken van je trui of broek zitten en stop kleding met losse of scherpe onderdelen altijd in een waszak, net zoals je bh’s met beugels.

6. Hang gekleurde kleding niet in de zon te drogen: de kleuren kunnen vervagen en wol kan krimpen.

7. Te veel wasverzachter gebruiken is nefast voor je kledij: in plaats van extrazacht uit de machine te komen, zal je was bijzonder stug en ruw aanvoelen na het wassen.

8. Prop je wasmachine niet té vol. Als je de wastrommel overlaadt, kan de was niet optimaal ronddraaien; het aantal toeren per wasbeurt vermindert, waardoor je was niet helemaal schoon raakt. Bovendien kan het dat je waspoeder niet volledig oplost, en jij bijgevolg vlekken op je kledij krijgt. De algemene regel: er zou altijd nog een vuist in de machine moeten kunnen passen.

9. Een wollen trui gewassen? Hang deze niet zomaar aan een kapstok op, maar leg hem neer om te drogen: anders rekt hij uit.

10. We doen het al te vaak: handdoeken samen met ondergoed en/of kousen in de droogkast stoppen. Dat is echter geen goed idee; handdoeken zijn vervaardigd uit dikkere, zwaardere stoffen, terwijl kousen en ondergoed gemaakt worden van lichter materiaal. Combineer je beiden in je droogkast, dan zal je was niet gelijkmatig drogen.

Zo, hopelijk ben je dankzij deze 10 do’s en don’ts al wat beter opgewassen tegen die grote berg vuile kleren. Natuurlijk bestaan er nog heel wat meer tips die je helpen om je was professioneel de baas te kunnen. In dit artikel begeleiden we je stap voor stap naar een perfect schone was en herhalen we ok nog eens de meest gebruikte wassymbolen. Letterlijke een goede opfrisser!

Nog meer weten over de fijne kneepjes van het wassen? Onze Home-consulenten vertellen je er alles over tijdens een Mylène-homeparty!

Tags

Wassen

Lees ook

Een perfecte nazomer met Mylène!

Een perfecte nazomer met Mylène!

De laatste zonnestralen geven je namelijk die extra boost om aan het najaar te beginnen. Geniet extra veel van een heerlijke nazomer met deze zeven Indian Summer-musthaves van Mylène!

Lees meer Lees meer
Verwen je oogappel met Oehoe, Bubo en Tyto

Verwen je oogappel met Oehoe, Bubo en Tyto

We willen allemaal de beste zorgen voor onze kinderen. Daarom creëerde Mylène een top kindercollectie voor in de badkamer! Ontdek Oehoe, Bubo en Tyto hun wasritueel boordevol verzorgende en hydraterende actieven.

Lees meer Lees meer
Jouw stappenplan naar een stralende huid

Jouw stappenplan naar een stralende huid

Een goede huidverzorgingsroutine is belangrijk, meer nog, het is essentieel voor een gelukkige en gezonde huid die straalt. Wij helpen je graag om alle stappen in de goede volgorde aan te brengen.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"10 x do's & don'ts voor efficiënt wassen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Maria Paulissen, geplaatst op 9/09/2021
Met dank voor de waardevolle do's & don'ts.