Bruinen zonder zon: Mylènes insTANt do’s en don’ts!

Bruinen zonder zon: Mylènes insTANt do’s en don’ts!
Hannah
28/01/2020
0 ReactiesUiteraard ben je op je hoede voor de schadelijke effecten van uv-straling: verbranden, huidkanker, rimpels, … Nee, bedankt! Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat je als een bleekscheet door de zomer – én winter – wilt gaan. Als eens gedacht aan bruinen zonder zon? Een bruin kleurtje uit een potje is nog nooit zo hot geweest als nu. En ook dermatologen zijn helemaal te vinden voor zelfbruiners: je krijgt op korte tijd een mooie bruine kleur zonder de huidveroudering te versnellen of de kans op huidkanker te verhogen. En er is bovendien niets mis met een beetje valsspelen, toch?

Hoe werkt een zelfbruiner?

Akkoord: niets is zo vervelend als onflatterende zebrastrepen, een worteleffect of onaangename geurtjes die een zelfbruiner kan achterlaten. Wat jij wilt is een natuurlijke, zongebruinde summerbody zónder lelijke vlekken en zonder geurtje. Een stralende zomerse look die iedereen jaloers maakt, en dit liefst het hele jaar door. Mylène garandeert je: dat gezond ogende kleurtje kan je wel degelijk bekomen met een zelfbruiner, mits je deze echter correct gebruikt. Zeg je witte melkflessen vaarwel en ga voor zongekuste benen door volgende gouden regels in acht te houden. Voor je het weet, ben jij het zonnetje in huis.

Het actieve product in zelfbruiner is meestal Dihydroxyacetone of kortweg DHA. Dit is een stof die een reactie aangaat met de dode huidcellen in de hoornlaag van de huid. De cellen kleuren er bruin door. Afhankelijk van het huidtype verschijnt de teint na 8 tot 24u. Belangrijk te weten is dat je het bruin niet kan afwassen, maar naarmate de dode huidcellen afschilferen, verdwijnt de bruine kleur mee. Na een kleine week is alles weer weg. Wil je met zelfbruiner een mooi resultaat bekomen, let dan goed op volgende do’s en don’ts.

Do’s

Plannen

Regel 1: neem je tijd! Zelfbruiner aanbrengen is een precisiewerkje, en ook het laten drogen van je product neemt enige tijd in beslag. Een uurtje heb je zeker nodig. Het best kan je een zelfbruiner ’s ochtends aanbrengen of eventueel enkele uren voor het slapengaan. Wil je voor een speciale dag of een avondje uit een mooie bruine kleur? Gebruik je zelfbruiner dan al een paar dagen op voorhand. Je weet nooit helemaal hoe je huid reageert en voor een belangrijke date wil je natuurlijk geen risico lopen.

Ontharen

Scheren of waxen doe je minstens één dag op voorhand. Je huid moet immers herstellen van deze behandeling. Als je na het ontharen enkele dagen wacht alvorens je met zelfbruiner aan de slag gaat, kunnen de poriën zich opnieuw sluiten.

Scrubben

Even belangrijk is het om op voorhand je lichaam goed te scrubben. Met een zelfbruiner ‘verf’ je als het ware enkel een laagje bruin op de bovenste laag van je huid; voor het mooiste kleurresultaat verwijder je daarom best je dode huidcellen. Je ruwere, droge lichaamsdelen (ellebogen, knieën, enkels, hielen, …) verdienen hier zeker extra aandacht! Zo voorkom je de bekende, weinig sierlijke, oranje vlekken. Gebruik hiervoor een douchegel met peeling of een zachte scrub.

Hydrateren en goed afdrogen

Een goed gereinigde én gehydrateerde huid oogt mooier bruin. Dit komt onder meer omdat een vochtinbrengende crème je huid lekker zacht maakt en de zelfbruiner zich zo goed kan verdelen over je huid. Smeer na het douchen daarom een hydraterende bodylotion of –crème en besteed ook hier extra aandacht aan je droge zones. Hierdoor vermijd je bovendien dat er op deze zones te veel product blijft plakken en er onnatuurlijke, donkere plekken ontstaan. Zorg vervolgens dat je huid goed droog is voor je een zelfbruiner aanbrengt: ook dit is nodig opdat je zelfbruiner zich gelijkmatig kan verdelen en geen vlekken of strepen nalaat.

Handen beschermen

Indien je met blote handen je zelfbruiner aanbrengt, was ze dan na elk gebruik grondig met zeep om donkere verkleuringen op je handpalmen, tussen je vingers en op je nagels te vermijden. Je kan ze eventueel ook beschermen met een nauw aansluitende latex handschoen of speciale want.

Met mate smeren en opbouwen

Aan de slag nu! Temper daarbij je enthousiasme en overdrijf niet: je kan beter fijne laagjes over elkaar aanbrengen en je bruine kleur geleidelijk opbouwen, dan te veel in één keer. Smeer het product met cirkelvormige bewegingen en werk naar de drogere zones toe zodat op die plekken minder zelfbruiner komt; daar is het risico op donkere vlekken immers het grootst. Wacht de eerste keer dat je zelfbruiner hebt aangebracht ook lang genoeg om de kleur te beoordelen: pas na 12 uur zie je het echte resultaat. Herhaal elke dag tot je de gewenste kleur hebt bereikt en smeer nadien 2 à 3 keer per week om je kleur te onderhouden. Denk eraan om voor elk product de gebruiksaanwijzing op de verpakking te checken.

Goed laten drogen

Wacht lang genoeg om opnieuw kleding aan te trekken of in bed te kruipen. Het voelt meestal al na 20 minuten droog aan wanneer je je huid aanraakt, maar hoe langer je kan wachten, hoe minder de kans op vlekken. In het algemeen geldt dat zelfbruiners met een water- of mousse-textuur het snelst absorberen, een zelfbruinende gel of melk het vlotst uitsmeert en een spray het meest praktisch is om moeilijk te bereiken lichaamsplekjes te kleuren. Toch last minute zelfbruiner aangebracht en beschik je over nog minder geduld dan tijd? Neem je toevlucht dan tot je haardroger: die zorgt ervoor dat je bruine kleurtje sneller droogt en bijgevolg géén sporen nalaat op je kleren.

Don’ts!

De foute zelfbruiner kiezen

Je van kleur vergissen kan fataal zijn. Ieders huidtype is uniek: het is dan ook essentieel net die kleur zelfbruiner te kiezen die jou – letterlijk – op het lijf geschreven is. Lees daarom goed de richtlijnen op de verpakking en kies aan de hand daarvan de juiste kleur voor jouw type huid. Je kan in principe van heel licht tot heel donker gaan, maar beter is om voor een tussenkleur te gaan. Heb je een lichte huid, dan zal je meer gebaat zijn bij het herhaaldelijk aanbrengen van een lichte zelfbruiner dan bij één smeerbeurt met een te donkere kleur. Heb je van nature al een donker tintje, dan kan je gerust voor een donkerdere kleur gaan. Let wel op: hoe donkerder de kleur, hoe meer kans dat je resultaat er fake uitziet.

50 tinten oranje op je gezicht

Eveneens onder het motto ‘less is more’: smeer zeker niet te veel zelfbruiner op je gezicht. Het laatste wat je wil, is er immers uitzien als een knaloranje wortel. Het volstaat heus om een nootje zelfbruiner aan te brengen op je voorhoofd, wangen, kin en neusbrug (de zones waar je van nature ook het eerst kleurt). Vind je het nadien toch te licht van kleur, kan je nog altijd bijsmeren.

Scrubben met oliehoudende producten

Sommige scrubcrèmes laten een olielaagje achter op je huid. Deze vette scrubs kan je best niet gebruiken als je vlak daarna een zelfbruiner wilt aanbrengen. Ga liever voor een huidreinigende scrub op waterbasis.

Mengen met een bodylotion

Meng nooit je zelfbruiner met een andere crème, want dat is vragen om een vlekkerig resultaat.

Sporten & douchen

Sporten betekent zweten en zweten betekent vlekken. Niet sporten dus op de dag dat je zelfbruiner hebt aangebracht! Ook douchen valt niet aan te raden tot 8 uur nadat je de zelfbruiner hebt gesmeerd: het product is nog niet volledig opgenomen door de huid, waardoor je de kleur eigenlijk gaat wegspoelen. Knoop het dus goed in je oren: water en zweet vermijd je best te allen tijde.

Meer weten over uv-straling en het belang van kwalitatieve zonneproducten? Lees dan zeker deze blog, waarin alle zin en onzin over de zon op een rijtje wordt gezet. Ook tijdens onze Mylène-workshop ‘Fun in the sun!’ ontdek jij hoe je ongestoord kan genieten van de zon.


Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{ product.collection }}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Shop nu
{% endfor %}

Tags

Zon

Lees ook

In je crazy seventies met een stevige en stralende huid? Het kan!

Ook op je 70e kan jij met een natuurlijke mooie huid voor de dag komen. Met de juiste gezichtsverzorging blijf je stralen!

Lees meer Lees meer

Allesbehalve overgewaardeerd: calcium revitaliseert!

Mylènes Aurage Activ Lift 60+ is een gelaatscrème verrijkt met calcium wat de vitaliteit van je huid boost en de huidbarrière van de rijpere huid versterkt.

Lees meer Lees meer

De ongekende kracht van soja voor je huid

Mylènes Aurage Activ Lift 50+ is een gelaatscrème met soja-isoflavonen. Dit multifunctionele ingrediënt maakt de huid weer dikker en steviger en vemindert rimpels en lijntjes.

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties